Telefoons.
De telefoon of smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is een verlengstuk van onze arm geworden. In het verkeer levert dit dagelijks gevaarlijke situaties op. Niet alleen in de auto, maar ook op de fiets!
Dit is ook gebleken uit onderzoek; 68 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt omdat men afgeleid raakt en de smartphone is daar in de meeste gevallen de grootste oorzaak van.
Handige functies, ook in de auto.
De telefoon heeft veel functies die ook handig zijn in de auto natuurlijk. Denk aan het navigatiesysteem. Uit een wat ouder onderzoek dat vaak gebruikt wordt in Nederland weten we dat twintig procent van de bestuurders zijn telefoon onderweg checkt. Maar dat percentage zal ondertussen met het groeiend aantal smartphones alweer veel hoger liggen.
Flinke boete!
Ongetwijfeld heb je onderweg, of via de media al ooit gehoord van de campagne “Onderweg ben ik offline”. En ook de slogan “Facebooken of appen doe je op een P” klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. Deze campagnes zijn gericht om je te wijzen op de gevaren van het gebruik van je telefoon in de auto. Daarnaast wordt alleen al het vasthouden van je telefoon in je hand achter het stuur in de auto bestraft door de politie met een forse bekeuring: € 270,00!
Nu zul je tijdes de rijles geen gebruik gaan maken van je telefoon, maar deze kan je wél afleiden als je gebeld wordt of als je een berichtje ontvangt. Onbewust kun je dan tóch getriggerd worden om te willen kijken, of in ieder geval na te denken van wie dat berichtje of belletje kan zijn. Je gedachten zijn dus afgeleid van het verkeer.
Telefoon dus uit!
Daarom verzoeken we je je telefoon tijdens de rijles thuis te laten of helemaal uit te zetten. Doel is dat je álle aandacht kunt richten op de rijles, maar óók dat je bewust wordt dat de telefoon geen toegevoegde waarde heeft in het verkeer.