Rijexamen? Tips om te slagen!

      Geen reacties op Rijexamen? Tips om te slagen!

Het rijexamen zorgt bij velen voor stressvolle nachten, klamme handjes en zelfs zenuwinzinkingen. Daarom geven we jullie enkele tips om je rijexamen zonder kleerscheuren door te komen.

Een van de grootste problemen is stress… maar wat doe je er tegen?

Stress is één van de lastigste factoren om mee om te gaan tijdens je rijexamen. Dit kan er voor zorgen dat je fouten maakt die je normaal niet zou begaan.

Tijdens je rijexamen krijg je verschillende signalen: wat zegt de instructeur? Waar moest ik op letten? Wat heeft het internet mij gezegd? Heb ik alles wel goed voorbereid? Bij te veel signalen naar je brein kan het wel eens fout gaan. Gelukkig is hier iets aan te doen.

Je wekt stress volledig zelf op, dus wil dit zeggen dat je dit zelf ook terug kan uitzetten. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je rijexamen is spannend en er hangt veel van af, maar we hebben één gouden tip voor je :

“Vraag jezelf af “Wat is het ergste dat er kan gebeuren”? De meeste mensen antwoorden hierop “Zakken natuurlijk”… Maar dit klopt niet. Als je zakt dan doe je het toch gewoon over. Door te denken dat je niets te verliezen hebt ga je rustiger worden en minder fouten maken.”

Verder:

 1. Kijk ver genoeg vooruit. Er is meer op de weg te zien dan enkel de auto die voor je rijdt. Kijk enkele auto’s verder om het verkeer beter in te schatten en je rijgedrag op tijd aan te passen.
 2. Doe niet alleen maar alsof je kijkt. Door gewoon je hoofd naar links en naar rechts te bewegen heb je niet alles gezien. Kijk grondig rondom je heen want je rij-instructeur en examinator merken het verschil.
 3. Pas je snelheid aan aan de verkeerssituatie. Als de situatie het toelaat, mag je de maximale snelheid rijden maar als dit niet kan is het onverstandig en gevaarlijk; vlot waar mogelijk, rustig waar nodig.
 4. Rem steeds tijdig af, niet alleen als je een rood licht nadert. Maar ook als je een bocht of een kruispunt ziet aankomen.
 5. Leer op voorhand al met de auto rijden waar je het examen mee wilt afleggen. Het is belangrijk dat je aanvoelt hoe groot je auto is om de juiste manoeuvres te maken.
 6. Twijfel niet te veel. Weet je niet of het voorrang van rechts is? Doe dan maar rustig aan want de meeste ongelukken gebeuren door te twijfelen.
 7. Laat de rij-instructeur die je heeft leren rijden meegaan op je examen. Hij weet welke fouten je gemaakt hebt en indien je mocht zakken kan hij je voorbereiden op je herkansing.
 8. Neem zeker geen medicijnen tegen de stress of de zenuwen. Deze maken je versuft en hebben vaak een negatief effect op je alertheid en je rijgedrag.
 9. De belangrijkste tip hebben we voor laatst gehouden: zorg voor een goede voorbereiding. Het is belangrijk dat je genoeg lessen gehad hebt en voldoende op de weg hebt kunnen oefenen. Dit geeft zelfvertrouwen, maar ook het nodige verkeersinzicht. Deze laatste tip wordt vaak, jammer g
  enoeg, enórm onderschat door velen…

Bron: rijschoolvandaag.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.